Тъй като най-вероятно през следващите седмици времето ще се влоши, искахме да подчертаем колко е важно да осигурим достатъчна защита на операторите на мотокари на открито при такива трудни метеорологични условия. Просто отделете малко време, за да помислите за уникалния набор от опасности и предизвикателства, с които операторите се сблъскват през зимата, включително обилен снеговалеж, натрупване на лед, мокри и хлъзгави условия, минусови температури и ограничена видимост. За да предотвратите инциденти, аварии или наранявания, свързани с времето, препоръчваме да предприемете следните стъпки:

Защита на вашите оператори

На първо място, защитата на служителите ви от зимата започва с гарантирането, че всички са оборудвани с нужната екипировка. За да предпазят най-уязвимите зони на тялото от измръзване (т.е. ушите, носа, пръстите и краката), трябва да носят подходяща защитна екипировка, включваща ръкавици, маска за лице и водоустойчиви ботуши. Когато се комбинират с многослойни и ветроустойчиви, водоустойчиви персонала трябва да имат малки затруднения да се справят със студените и мокри условия през зимните месеци.

Оборудване на мотокарите

Освен личните предпазни средства, има редица стъпки, свързани с оборудването, които могат да бъдат предприети за допълнителна защита на вашите служители. Имайки предвид времето, което вашите оператори ще прекарат да седят в мотокар, има смисъл да добавите инсталиране на защитен сенник, предно стъкло или капак. Когато обмисляте вашите опции, не забравяйте да стоите далеч от тънките и некачествени винилови покрития, тъй като те лесно се повреждат и са склонни да създават повече проблеми. Вместо това потърсете вариант за твърда кабина и отоплител.

След това ще искате да сте сигурни, че мотокарите ви могат да работят безопасно при мокри, хлъзгави условия, създадени от натрупан сняг и лед. Уверете се, че машините ви имат достатъчно сцепление, за да стартират, спират и да се движат, без да влизат в неконтролируеми и опасни пързалки. На основно ниво трябва да бъдат оборудвани с добри гуми, които осигуряват по-голямо сцепление.

Допълнителните мерки включват оборудването с вериги, за да се осигури допълнително сцепление върху особено хлъзгави повърхности или лед. Също така е добра идея редовно да посипвате пясък в дворовете си, за да намалите потенциалното въздействие от натрупването на сняг / лед. За щастие, това може да се постигне със специализирани прикачни устройства, които ви позволяват да изгребвате снега и да разпръсквате пясък или сол, като използвате вашите машини.

Обучение

Освен да доставяте подходящо оборудване на служителите си, е важно да обучите хората си как да се справят с допълнителните предизвикателства, породени от зимното време. За максимален ефект е важно вашите оператори да следват тези стъпки преди, по време и след всяка смяна:

Преди смяна:

  • Проведете проверка на мотокара преди работа. Запишете и докладвайте за всички проблеми.
  • Проверете времето навън и не забравяйте да настроите шофьорските навици към настоящите метеорологични условия.
  • Инсталирайте и проверете всички зимни елементи. Не забравяйте да поставите всички елементи за безопасност.
  • Оставете машината да загрее преди работа – това е важно както за двигателя, така и за хидравликата.

В течение на смяната:

  • Забавете и шофирайте внимателно. Пътувайте толкова бързо, колкото метеорологичните условия позволяват.
  • Вземете всички разумни стъпки, за да поддържате правилната видимост, като предотвратявате натрупването на сняг на предното стъкло и т.н.
  • Не забравяйте да спрете да работите, ако условията се влошат (т.е., хлъзгави условия за шофиране, ограничена видимост и т.н.).

След смяна:

  • Почистете техниката. Премахването на целия сняг, мръсотия и сол ще ви помогне да предотвратите появата на ръжда и корозия.
  • Не забравяйте да заредите батерията, за да избегнете проблеми в началото на следващата смяна.
  • Паркирайте устройството на топло и сухо място, за да избегнете проблеми, свързани с образуването на лед.

Нужди от поддръжка

Температурите под нулата и допълнителната влага през зимните месеци създават редица допълнителни проблеми с поддръжката на кари на открито. За да сведете до минимум тези проблеми, започнете с изпълнението на рутинни задачи за поддръжка и редовно провеждайте щателни проверки,