Според статистиката близо 100 работници загиват, а други 20 000 са тежко ранени при инциденти, свързани с мотокари годишно. Статистически това означава, че един от всеки десет мотокари ще участва в авария всяка година.

1. Удряне на пешеходец

Проучване установи, че 25% от злополуките се дължат на недостатъчно обучение на оператора, но какво ще кажете за останалите 75%? Нека разгледаме най-често срещаните аварии и как да ги предотвратим чрез: подходящо обучение, оборудване за безопасност и проактивни технологии.

Решения за безопасност

Близо 20 процента от произшествията са свързани с пешеходец, а 36% от смъртните случаи, свързани с смърт са пешеходци. Правилното обучение на операторите и пешеходците, чистата табела, лентата за пода и други решения за безопасност може драстично да намали този брой.

Решения:

Поставете предупредителни знаци и поставете лента на пода за обозначаване на зони за складова техника.
Използвайте сини светлини и пешеходни лампи за червена зона, за да предупредите пешеходците за наличието на машина.
Инсталирайте сензори, за да предупредите водачите и пешеходците

мотокар с безопасността оборудване - сини светлини

Дори пешеходците да станат „слепи“ за знаци и лента, приближаващата синя лампа е трудно да се игнорира. По подобен начин, зона с синя светлина около подемно-транспортното средство напомня на пешеходците да пазят безопасно разстояние от тежките машини, а също така предотвратява наранявания и сблъсъци на краката от замятане на задния край. По подобен начин, алармата за обратно движение на мотокари звуково предупреждава пешеходците, че оборудването може да ги нарани.

2. Изпускане на палета, накланяне или повреждане на стелажа

На по-високи нива свалянето и поставянето на палет може да бъде сложно. Колкото по-трудно е операторът да види, толкова по-големи са шансовете, че палетът ще се събори или вилиците ще повредят продукта или стелажа.

Решения:

Монтирането на камера с монитор на мачтата и отделението за оператора, помага на оператора на мотокара да наблюдава товаренето, когато позиционира вилиците във и извън палета. Получаването на визуална картина върху товара прави нещата много по-лесни и по-безопасни за оператора, продукта и оборудването. Инсталира се лесно, може да се монтира навсякъде на мотокара.

камера мотокар

3. Преобръщане

Преобръщането на мотокарите е основната причина за смъртните случаи, свързани с подемно-транспортните средства. Преобръщане може да бъде причинено от:

  • Неправилно завиване
  • Шофиране с превишен товар
  • Прекомерна скорост

Решения:

Прекомерната скорост е често срещана причина за произшествия – особено преобръщане. Пътуването твърде бързо скъсява времето за реакция на водача и увеличава шанса за инцидент при завиване. Въпреки че  при складовата техника няма ограничение на скоростта за подемно-транспортните автомобили, 8kmph обикновено се счита за безопасна максимална скорост.

За съжаление мотокарите не идват със скоростомер. Ограничаването електронно, може да бъде ефективен начин за ограничаване на скоростта.

И накрая, както беше споменато по-горе, важно е да се гарантира, че всички сертификати на операторите са актуални.