Не винаги имаме нужда от мотокар при преместването на товари в промишлеността, занаятчийството или търговията. В много случаи транспалетната количка може да се справи със задачата. Моделната гама се простира от малки ръчни колички до електрически колички. Въпреки малките размери, те могат да бъдат много мощни и да транспортират невероятни товари.

Палетните колички са нископовдигачи, които повдигат палета достатъчно високо над земята, така че да се движи спокойно по пода. Ходът е около 20 mm и следователно е достатъчен за хоризонтален транспорт по равни повърхности. Като недостатък може да се спомене, че неравностите по пода се преодоляват трудно поради много малките колела. Моделите с повишено повдигане могат да достигнат до 40 мм.

Колелата могат да бъдат изработени от PVC или полиуретан. PVC колелата са лесни за управление и устойчиви на износване – идеални за гладки подове, например в химическата и хранителната промишленост. Полиуретановите колела предлагат удобно и тихо шофиране с максимална товароносимост и дълъг експлоатационен живот.

При специални изисквания на работната среда, например, се предлагат модели с бързо повдигане, EX-защитени версии или версии от неръждаема стомана. Предлагат се също специални колички с дължина на вилиците между 500 и 3000 мм.

Предимство при електрическите вариант е възможността да имат стояща платформа или седалка за водача.

Поради разнообразието от варианти и модели, товароносимост, повдигащи височини и оборудване, всяка компания може да избере модели, които са оптимални, както икономически, така и технически. Както при мотокарите, препоръчително е да се създаде профил на изискване, който изчерпателно описва задачите на бъдещия складов помощник. Ако се съмнявате между два класа, пристрастията трябва да са към следващия по-мощен модел, тъй като машините, които постоянно работят на своя предел, имат значително по-голямо износване и са по-взискателни по отношение на поддръжката.