Основни съвети за безопасност, които вашият екип трябва да знае. Мотокарът е една от най-често използваните машини на работното място. Използват за повдигане и транспортиране на товари бързо и прецизно. Въпреки че мотокарите са обезопасени, съществува риск като с всяка индустриална машина. Съвети за безопасност с мотокар. Администрацията по трудова безопасност изчислява, че произшествията с мотокари причиняват приблизително 34 900 сериозни наранявания и 85 смъртоносни злополуки всяка година. Още по-тревожно е, че 25 процента от тези произшествия са резултат от неадекватно обучение, което показва значението на обучението на всеки работник за правила за безопасна работа. Повече информация за внос и безопасност на подемна техника ще намерите на страницата за мотокари. Ето най-важните съвети за безопасността: Вземете свидетелство за управление. Тъй като много произшествия се дължат на лошо обучение, се препоръчва само онези, които са били обучени и лицензирани, да бъдат отговорни за работа с мотокар.

Съвети за безопасност с мотокар

Работодателите трябва да оценяват работата на служителите си поне веднъж на три години и да допълват обучението с лекции, видео клипове, софтуерно обучение и демонстрации. Носете подходящо облекло. Операторите трябва да бъдат облечени с подходящо оборудване за безопасност, включително предпазни обувки, каска и яке или жилетка с висока видимост. Запознайте се с класа на машините. Обърнете внимание на класа на машините. Тъй като всеки тип има собствена структура, ограничение на теглото, скорост на движение, радиус на завиване и употреба, важно е да знаете вашето оборудване, за да следвате най-добрите практики за безопасност. Проверявайте ежедневно оборудването. Машините трябва да бъдат внимателно инспектирани преди всяка употреба. Препоръчват се ежедневни проверки, за да се идентифицират и регистрират всички проблеми или дефекти. Всяко оборудване, което изисква ремонт, никога не трябва да работи.

Препоръки за безопасност

Някои от препоръчаните проверки включват:
– Потърсете потенциални опасности
– Уверете се, че вилиците са в добро състояние
– Проверете за течове на вода, масло или радиатор
– Проверете мачтата и предпазното покритие за повреди
– Тествайте работата на спирачки, светлини, клаксон и волан
– Проверете гумите и течностите като хидравлика, спирачка, двигател, гориво и охлаждаща течност. Когато използвате мотокар, е важно да спазвате всички правила, знаци и разпоредби на работната площадка. Ето няколко най-добри практики, които ще ви помогнат да наблюдавате работната си среда и да защитите себе си и другите хора на работното място. Дръжте вилиците ниско до земята, за да осигурите ясна видимост напред. Ако товарът ограничи видимостта ви, работете с оборудването назад. Винаги се уверете, че имате добър изглед на стелажа, когато позиционирате товара.

Допълнителните най-добри практики

– Поддържайте 360 ° видимост
– Внедрете система за маркиране на пода
– Винаги гледайте в посоката на пътуване
– Винаги осъществявайте контакт с очите с пешеходци и други работници
– Използвайте огледала за обратно виждане, за да увеличите видимостта
– Използвайте фарове, ако работите през нощта, на открито или в места, където е необходимо допълнително осветление
Системата за маркиране на пода може да помогне за повишаване безопасността на работниците. Използвайте жълто, за да маркирате физическите опасности, като области, предразположени към падане или спъване, за да очертаете опасностите от пожар, пожарна техника и аварийни превключватели.

Следете капацитета на оборудването

Поставете пътни уреди и знаци в целия склад, за да държите пешеходците далеч от пътеките за машини, да водят мотокарите по безопасни маршрути и да подобрят общия поток на трафика. Бъдете наясно с капацитета на вашия мотокар и всички използвани прикачени устройства. Избягвайте товари, което надвишава противотежестта на мотокара. Претоварването може да причини задните колела да се издигнат от земята и цялата машина да падне, което да причини нараняване на персонала и да повреди оборудването и стоките. Никога не транспортирайте хора. Не позволявайте на другите работници да се возят на оборудване с вас, освен ако в машината не е монтирана втора седалка. Не използвайте мотокара за повдигане на хора, тъй като са проектирани за превоз на товари. Ако трябва да повдигнете човек, използвайте само сигурна работна платформа и клетка. Обърнете внимание на стабилността.

Съвети за безопасност

Преди да използвате машината, уверете се, че ръцете и обувките ви са напълно сухи и седнете в удобно положение с всички контроли да са на разположение. Освен да се настаните на сигурно място, направете следните стъпки преди да работите, за да повишите безопасността си. Всеки мотокар е с център на тежестта – точката, в която теглото е разпределено. Изградени по система за окачване с три точки, наречена „триъгълник за стабилност“, в която операторите трябва да останат, за да не я преобърнат. Колкото по-тежък е товарът, толкова по-далеч е центърът на тежестта от центъра на товара, намалява товароподемността на вашия кар. Уверете се, че товарите са стабилни и сигурни. Когато поставяте товари на вилиците, не забравяйте да ги проверите за баланс. Пътувайте с наклонен товар назад и дръжте вилиците възможно най-ниски, за да увеличите стабилността на оборудването, особено при навигация по рампи.

Поддържайте безопасно работно разстояние

Използвайте въжета или връзки, за да обезопасите купчини и тежки товари, ако е необходимо, и се уверете, че всички използвани палети или скари са с подходящо тегло за товара. Движете се с подходяща скорост. Карайте в определените граници на скоростта. Важно е да не спирате, да завивате, да сменяте внезапно посоките или да се движите бързо, когато правите резки завои, тъй като тези действия могат да накарат машината да се преобърне. Ако мотокарът ви започне да се накланя, не се опитвайте да скочите настрани от машината. Експертите препоръчват да останете в превозното средство, да хванете кормилото и да подпрете краката си. Винаги имайте предвид околното оборудване на работното място. Не работете в непосредствена близост до други машини, освен ако не е абсолютно необходимо и спазвайте безопасно разстояние, за да имате място за безопасно спиране и избягване на други машини, които се движат по непредсказуем начин.

Съвети за безопасност с мотокар

Избягвайте опасните зони на оборудването. Избягвайте да стоите или ходите под товар, повдигащ механизъм или вилици на мотокар, тъй като товари могат да паднат върху всеки, разположен под него. Дръжте ръцете и краката настрани от мачтата, тъй като подвижната мачта може да причини сериозни наранявания. Заредете машината. Важно е да поддържате оборудването напълно заредено и готово за употреба. Не забравяйте да зареждате с гориво на специално обозначени места, които обикновено са добре вентилирани и без пламък. Бъдете внимателни да изключвате оборудването всеки път, когато се зарежда. Паркирайте правилно в края на смяната. В края на смяната не забравяйте винаги да паркирате оборудването в определените и разрешени зони. Уверете се, че зоните за паркиране не блокират пътеки или препятстват изходите или входовете. Напълно спуснете вилиците, докато легнат на пода, натиснете ръчната спирачка, изключете двигателя и извадете ключа от запалването.