За да изберете подходяща складова техника, е нужно да си отговорите на 10 основни въпроса.

 1. С каква складова площ разполагам?
  За да изберете подходящата складова техника трябва да имате предвид складовата площ – дали е външна или на закрито.
 2. Дали се подреждат и транспортират хранителни продукти?
  В слаучай, че разполагате със склад, в които се транспортират и подреждат хранителни продукти, вашият логичен избор е електрическа товаро-подемна машина – електрокар, стакаер, рийчтрак, електрическа количка. Този тип машини работят с батерии и не отделят вредни емисии, за разлика от дизеловите и газовите мотокари. При нас може да намерите и стакери, които се ползват в хладилни камери до -30С.
 3. Какъв ще е интензитета на работа (колко моточаса в седмицата/месеца/годината ще бъде ползвана машината)?
  Ако машината/машините Ви бъдат с двусменен или трисменен режим на работа (една смяна е 8 часа), тогава е желателно да закупите нова товаро-подемна техника. Ако ще ползвате за няколко часа на ден, тогава може да закупите машина втора употреба.
 4. С какви и колко тежки товари ще работя?
  Уверете се, че електрокарът, мотокакарът, стакерът, ричтракът или транспалетната количка са с по-висока товароподемност от най-тежките ви стоки.
 5. Какви работни коридори мога да осигуря в склада си?
  Ако разполагате с тесни работни коридори, тогава може да се спрете на 3-опорни.
 6. На каква височина ще се вдигат стоките?
  Уверете се, че избирате машина с подходяща височина на повдигане.
 7. Дали машината ще работи вътре или вън?
  Освен вида на машината, трябва да обърнете внимание на гумите. Пневматичните гуми са предназначени за асфалт и чакълести настилки. Бандажните са предназначени за бетонови и всякакви повърхности.
 8. Преценете добре какви експлоатационни разходи имат отделните видове кари.
  Между електрокар, дизелов и газов мотокар, най-евтините експлоатационни разходи имат електрокарите. Моля, консултирайте се с нашите специалисти, които ще Ви запознаят в детайли с тази материя.
 9. Дали да наема или да купя машина?
  Това дали да наемете или да купите складова техника е важен въпрос. И двата варианта имат своите плюсове и минуси, на които сме се спряли подробно в тази публикация.
 10. Какви гаранционни условия ми предлагат?
  Обърнете внимание на гаранционните условия и се интерсувайте какво точно ще бъде записано в договора ви. Обикновено гаранциите включват определно време или работни часове на машината (което събитие настъпи първо). Гаранцията за новите машини е по-дълга, отколкото за тези втора употреба.